Warfaryna – interakcja której nie znacie ; )

Interakcja warfaryny z produktami bogatymi w witaminę K jest Wam z pewnością dobrze znana – jest to jedna z najczęściej i najszerzej opisywanych interakcji leków z żywnością. Słyszeliście jednak o wpływie soku żurawinowego na ten lek?? Założę się, że nie 😉

Ponoć składniki soku żurawinowego posiadają właściwości hamowania enzymu (dla dociekliwych – mowa o cytochromie CYP-2C9) który odpowiada za metabolizm S-warfaryny (aktywnego enancjomeru warfaryny). W wyniku tej interakcji następuje wzrost stężenia leku we krwi a co za tym idzie – zwiększenie aktywności antykoagulacyjnej (przeciwzakrzepowej). Interakcja ta wymaga dokładniejszych badań, niemniej Komitet ds. Bezpieczeństwa Leków w Wielkiej Brytanii ostrzegł chorych leczonych warfaryną przed piciem soku żurawinowego oraz spożywaniem produktów z tych owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.