Leki przeciwzakrzepowe a produkty bogate w witaminę K.

Działanie niektórych leków przeciwzakrzepowych może być osłabione u osób, które spożywają produkty zawierające duże ilości witaminy K. Jak to możliwe? Wynika to z mechanizmu działania owych leków.

Ale może na początku o tym, jaki jest w ogóle związek pomiędzy witaminą K a procesem krzepnięcia. Otóż Witamina  K  powoduje przekształcenie czynników krzepnięcia w ich aktywne formy. W przypadku braku tej witaminy lub zablokowaniu jej działania, czynniki krzepnięcia są niepełnowartościowe a co za tym idzie – proces krzepnięcia krwi nie może zostać aktywowany.

Często stosowanymi lekami przeciwzakrzepowymi jest acenokumarol (prep. Acenocumarol) i warfaryna (prep. Warfin). Ich budowa chemiczna podobna jest do witaminy K, przez co oba te związki „konkurują” ze sobą o miejsce przyłączenia z czynnikiem krzepnięcia. Jeśli miejsce to (tzw. receptor) zostanie zajęte przez witaminę K – czynnik krzepnięcia zostanie aktywowany; jeśli przez lek – będzie nieaktywny.

Spożywanie w dużych ilościach produktów, bogatych w witaminę K powoduje, że jej stężenie w organizmie jest większe, a więc większa szansa, że to ona (a nie lek) połączy się z receptorem. Dlatego w takich sytuacjach działanie acenokumarolu i warfaryny może być osłabione i warto mieć tego świadomość. Duże ilości witaminy K zawiera min.: sałata, szpinak, kapusta, kalafior, kalarepa, brokuły czy brukselka. Oczywiście produktów tych nie trzeba całkowicie eliminować z jadłospisu, istotniejsze jest to, by starać się, aby podaż witaminy K była jak najbardziej równomierna w trakcie całego leczenia. Dlaczego?

Wyobraźmy sobie sytuację, że w trakcie terapii postanawiamy zrzucić kilka kilogramów i wprowadzany do naszego jadłospisu duże ilości zielonych warzyw. Ich spożycie może wpływać na parametry krzepnięcia (obniżyć INR) co spowoduje, że lekarz zaleci stosowanie większej dawki leku. Gdy po jakimś czasie wrócimy do starej diety, zalecona wcześniej przez lekarza dawka, może być zbyt wysoka i spowodować podwyższenie wskaźnika INR, czyli mniejszą krzepliwość krwi. Jeśli lekarz nie wie o naszych zmianach żywieniowych, nie skoryguje odpowiednio dawki, a w konsekwencji kontrola INR stanie się chaotyczna. Również przyjmując suplementy diety czy witaminy, warto prześledzić ich skład pod kątem zawartości witaminy K.

Dla porządku dodam, iż działanie przeciwkrzepliwe acenokumarolu i warfaryny nasilają owoce mango, żurawina, olej rybi i prawdopodobnie sok grejpfrutowy, co z kolei może spowodować wystąpienie krwawień.

I ważna uwaga na koniec: leki z tej grupy muszą być zażywane regularnie, najlepiej o takiej samej porze i odległości od posiłku oraz w żadnym wypadku nie wolno przerywać leczenia bez konsultacji z lekarzem.

Tagged on: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

To use reCAPTCHA you must get an API key from https://www.google.com/recaptcha/admin/create