Antybiotyki i jogurt…

Antybiotyki niszczą nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale także naturalną florę jelit czyli tzw. dobre bakterie. Dlatego wiele osób, by uzupełnić ową florę, w czasie antybiotykoterapii spożywa dużo jogurtów, które zawierają przyjazne nam bakterie. Warto jednak zachować przynajmniej dwugodzinny odstęp między przyjmowaniem antybiotyku a spożyciem jogurtu, ponieważ w przypadku niektórych antybiotyków połączenie ich z jogurtem, czyni je właściwie bezużyteczne.

Warto wiedzieć, że produkty mleczne (nie tylko jogurty ale także twaróg, biały ser, mleko i in.) zmniejszają wchłanianie niektórych antybiotyków z przewodu pokarmowego, powodując zmniejszenie (o ok. 50%) stężenia leku we krwi. W efekcie następuje spadek efektu terapeutycznego bądź jego brak. Dzieje się tak, ponieważ jony wapnia tworzą z niektórymi antybiotykami nierozpuszczalne związki. O jakich antybiotykach mowa? Przede wszystkim tych z grupy tetracyklin, czyli Tetracyclinum i Doxycyclinum (np.Unidox)

przerobione antybiotyki (1 of 1)

Tagged on:

3 thoughts on “Antybiotyki i jogurt…

    1. dorota

      I właśnie o to chodzi, by było prosto i praktycznie : )
      Obecnie pracuję nad większym przedsięwzięciem i blog poszedł troszkę w odstawkę, więc wpisy tworzone są „przelotem” i „na kolanie”. 😉
      Pozdrawiam : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.