Co jeść i pić gdy jesteśmy chorzy

Gdy jesteśmy chorzy nasz organizm aktywizuje wszystkie siły do walki z „intruzem”. W tej sytuacji możemy go nieco wspomóc przez dobór odpowiedniego jadłospisu.

Żeby dodatkowo nie obciążać przewodu pokarmowego starajmy się przez tych kilka dni spożywać mniejsze porcje niż zazwyczaj i wybierajmy pokarmy lekkostrawne. W trakcie przeziębienia unikajmy:

  • słodyczy
  • produktów mlecznych
  • dań smażonych
  • mięsa (poza drobiowym)
  • surowych warzyw i owoców

Natomiast warto włączyć do swojego jadłospisu:

  • gotowane warzywa (w szczególności marchewkę i ziemniaki)
  • kaszę jaglaną i ryż pełnoziarnisty
  • czosnek, cebulę, miód – naturalne antybiotyki : )

Pamiętajmy też o odpowiednim nawadnianiu organizmu (podczas gorączki tracimy dużo wody), pijmy więc dużo wody, owocowe herbaty i świeżo wyciskane soki : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.