Zgaga w ciąży

Zgaga występuje najczęściej pod sam koniec ciąży a odpowiedzialny jest za nią podwyższony poziom progesteronu, który rozluźnia dolny zwieracz przełyku. Ale to nie tylko sprawka hormonów, duże znaczenie ma również dieta.
Na hormony wpływu nie mamy, ale na to co jemy i pijemy już tak. Zatem unikać należy tłustych i słodkich posiłków, ostrych przypraw, płynów pobudzających produkcję kwasu w żołądku czyli np. kawy. Jeść małe porcje, regularnie co 2-3 godz, a przed posiłkiem wypić połowę szklanki ciepłej, przegotowanej wody.
17

Jeśli chodzi o leki, to u kobiety ciężarnej najbezpieczniej jest podawać środki zobojętniające w postaci węglanu wapnia i magnezu. Nie lubię operować nazwami handlowymi, ale żeby było Wam łatwiej podam przykład – tabletki Rennie. Różne połączenia sodu i glinu są przeciwskazane (!). Również bezpiecznym preparatem jest Gaviscon, gdyż nie ulega wchłanianiu a działa czystko mechanicznie (w reakcji z kwasem żołądkowym tworzy pianę, która zapobiega cofaniu się treści żołądkowej do przełyku).

Tagged on: ,

One thought on “Zgaga w ciąży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.