Probiotyk czy jogurt….?

Brać, czy nie brać? Farmaceuci namawiają, bo chcą na nas więcej zarobić czy rzeczywiście są niezbędne podczas antybiotykoterapii …? Kiedyś wystarczyło jeść jogurty, teraz do każdego antybiotyku proponują PROBIOTYKI. Czy słusznie ?

LF-Yogurt-21

 

W naszym organizmie żyje ok 2 kg bakterii, z czego większość w jelicie grubym. Najbardziej potrzebne dla naszego zdrowia są bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Chronią one nabłonek jelitowy tworząc barierę dla toksyn i drobnoustrojów chorobotwórczych. Dobroczynne bakterie mlekowe znajdziemy w kiszonkach, fermentowanych produktach mlecznych i probiotykach.

Pamiętajmy, że antybiotyki zabijają nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale także te, które naturalnie bytują w naszym organizmie. Pozbawienie nas tych „dobroczynnych” bakterii może skutkować wystąpieniem takich objawów jak: biegunki, stan zapalny jelit; czy przyczynić się do rozwoju grzybicy.

Czy możemy zastąpić probiotyk jogurtem ??

Tak, jeśli:

– zjemy co najmniej 4 szklanki jogurtu dziennie

– wybierzemy jogurt naturalny. Jogurty owocowe często poddawane są dodatkowym obróbkom termicznym  (w celu przedłużenia ich trwałości), a wysoka temperatura zabija dobroczynne bakterie.

 

Tagged on: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.