Dieta w osteoporozie

Czy wiedzieliście, że wapń dostarczany w postaci tabletek osadza się na blaszkach mażdzycowych i znacznie podwyższa ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru ?? Jedynie ten, podawany drogą naturalną z produktów spożywczych wchłania się stopniowo i jest bezpieczny dla naszego organizmu.

FAKTY SĄ NIEZAPRZECZALNE

W trwającym 11 lat badaniu porównano dwie grupy osób w w średnim wieku. Jedna z nich stosowała suplementację wapnia w połączeniu z witaminami. W tej grupie odnotowano znaczny wzrost zawałów serca; przy suplementacji samego wapnia – wyraźny wzrost nie tylko zawałów serca, ale i udarów – alarmują naukowcy.
Podobne wnioski wynikały z australijskiego badania, w którym analizowano grupę 90 tys. kobiet w podeszłym wieku, które otrzymywały wapń z powodu osteoporozy. Znacznie wzrastała u nich częstość występowania zawału serca i udarów – informuje prof. Ewa Widy-Tyszkiewicz z katedry farmakologii doświadczalnej i klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

WNIOSEK ?

Wapń powinien być podawany drogą naturalną, bowiem minerał pochodzący z produktów spożywczych wchłania się stopniowo drogą fizjologiczną. Wyrzut wapnia z jakichkolwiek form minerałów w postaci tabletek powoduje gwałtowne osadzanie się go na blaszkach miażdżycowych.

Calcium-rich-foods

By przeciwdziałać osteoporozie należy zadbać o odpowiednią dietę, zamiast suplementować wapń w postaci tabletek.

Produkty zalecane:

  • mleko i jego przetwory
  • owoce, rośliny strączkowe, warzywa, szczególnie kapustne: kapusta, brokuły, brukselka, jarmuż
  • ryby morskie (zwłaszcza jedzone ze szkieletem sardynki, szprotki)
  • orzechy, migdały, nasiona sezamu, maku i słonecznika
  • kasza gryczana i jaglana
  • przetwory zbożowe
  • oliwa, olej lniany i rzepakowy

Produkty, które nie są wskazane przy problemach z osteoporozą:

  • mięso i wędliny, napoje gazowane typu cola – zawierają sporo fosforu, który w nadmiarze powoduje zwiększone wydalanie wapnia z organizmu wraz z moczem
  • sól kuchenna – pobudza wydalanie wapnia z moczem, co prowadzi do jego utraty z kości i sprawia, że są one bardziej kruche
  • tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) – smalec, masło, słonina, tłuste gatunki mięs, zwłaszcza wieprzowina – nadmiar tłuszczu zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego, ponadto nasycone tłuszcze mogą wiązać wapń i witaminę D
  • olej słonecznikowy, sojowy i ku- kurydziany – mają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które spożywane w nadmiarze wzmagają wytwarzanie prozapalnych cytokin, niekorzystnie wpływających na stan kości
  • alkohol – zwiększa wydalanie wapnia i magnezu z moczem, zmniejsza też ilość osteoblastów, powodując utratę masy kostnej i częstsze złamania kości
  • naturalna kawa, mocna herbata, czekolada, kakao, napoje typu cola lub energetyzujące – zawierają kofeinę, która powoduje utratę wapnia z kości, zwiększając ryzyko osteoporozy, ponadto zaburza działanie hormonów wpływających na metabolizm kostny i hamuje mineralizację kości.

 

Szczegółowy spis produktów przedstawiony jest w poniższej tabeli : )

Grupa
Produkty wskazane
Komentarz
Produkty które należy ograniczyć
Produkty które należy wykluczyć
Napoje
maślanka, kefir
jogurt, mleko, mleko sojowe, soki bez dodatku cukru, woda wapniowa, herbaty ziołowe
należy wybierać produkty o średniej zawartości tłuszczu (1,5-2%) i zmniejszonej zawartości cukru (węglowodany do 15g/ 100g produktu)
słaba herbata
słaba kawa biała
kakao
mocna herbata
mocna kawa
napoje gazowane
napoje energetyzujące
Nabiał
napoje fermentowane, jogurt, sery żółte, twarogowe, feta, mozarella, ricotta
warto wybierać sery o mniejszej zawartości tłuszczu
tłuste serki typu formage, almette
serki topione, serki typu hohland w plasterkach
Produkty zbożowe
pieczywo graham, żytnie, orkiszowe, wieloziarniste, kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna), makarony, płatki zbożowe
warto wybierać pieczywo z soją, na maślance, z dodatkiem serwatki mleka
pieczywo pszenne, wyroby cukiernicze, ciastka, bagietki, kaszka manna, kluski
słodkie pieczywo cukiernicze, ciasta, płatki śniadaniowe słodzone, kakaowe, czekoladowe itp.
Warzywa
brokuły, kapusta, fasola, groszek, kalafior, kiełki, kukurydza, marchew, pietruszka, seler, cukinia, dynia, pomidor, papryka, czosnek, cebula, por, kalarepa
warzywa warto jadać w postaci surówek z dodatkiem oliwy, gotowane lub pieczone
unikamy zasmażanej bułki tartej.
szczaw, buraki, botwina, rabarbar, szpinak
Owoce
wszystkie
Mięso
drób, cielęcina, dziczyzna, królik, chuda wołowina, wieprzowina, chude wędliny
należy unikać smażenia, grubego panierowania i używania sosów (szczególnie z paczki)
tłuste kawałki mięsa, kiełbasy peklowane, wędliny peklowane i wędzone, podroby
pasztety, parówki, boczek, smalec,
Ryby
morskie (śledź, dorsz, makrela, halibut, łosoś, sola, tilapia), świeże, mrożone, umiarkowanie wędzone i marynowane
warto wybierać małe gatunki i jadać z ośćmi (np. szprotki, sardynki- puszka)
puszkowany tuńczyk, paprykarz
Inne
jajka, orzechy, migdały, owoce suszone, oliwa, margaryna miękka wzbogacana w wit D, budyń, galaretka, tofu, kotlety sojowe, produkty dla wegetarian wzbogacane o wapń
czekolada, kakao, orzeszki solone
fast – food, chipsy, wszystkie zupki i inne gotowe produkty w proszku np. sosy, panierki(mają dużo fosforu), słodycze, alkohol
Dodatki
zioła, kurkuma, curry, koncentrat pomidorowy
sól, sos sojowy, majonez
przyprawa typu jarzynka, gotowe dresingi i dipy, gotowe sosy

tabela pochodzi ze strony http://dietetykawpraktyce.blogspot.com/2012/04/dieta-w-osteoporozie.html

Tagged on:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.