W jaki sposób leki na zgagę chronią żołądek ??

Przy zażywaniu silnych leków przeciwbólowych (np. ketonal forte) lekarze często zalecają stosowanie leków osłonowych na żołądek. Najpopularniejsze – omeprazol i pantoprazol – obecnie są dostępne także bez recepty. Są to leki powszechnie stosowane przy niestrawności i zgadze – w jaki więc sposób mają działać ochronnie na nasz żołądek? Jak należy je przyjmować i czy można łączyć z innymi lekami? Do napisania tego postu zainspirował mnie mój wczorajszy pacjent, który kupując pantoprazol, zadawał dziesiątki pytań 😉

Leki o których mowa to tzw. inhibitory pompy protonowej (IPP). Skąd taka nazwa? Otóż wynika ona z mechanizmu działania – leki te hamują enzym zwany pompą protonową (który w normalnych warunkach pobudza komórki żołądka do produkcji kwasu żołądkowego). Zablokowanie enzymu prowadzi do zahamowania wydzielanie kwasu solnego przez komórki znajdujące się w ścianie żołądka, co w efekcie powoduje podwyższenie pH soku żołądkowego.

Co warto wiedzieć o IPP ???

* Leki te należy przyjmować na czczo, pół godziny przed posiłkiem.
* Omeprazol jest lekiem najsilniej działającym, jednak z przeprowadzonych badań wynika, że z całej grupy IPP, to on najczęściej wchodzi w interakcje z innymi lekami. Omeprazol wpływa na aktywność wielu enzymów (pobudza je lub hamuje) które biorą udział w metabolizmie różnych leków. Tym samym, może powodować osłabienie bądź zwiększenie działania przyjmowanych jednocześnie medykamentów. Bezpieczniejszy jest pantoprazol.
* Jeśli ktoś ma problem z połknięciem tak dużej kapsułki może ją otworzyć a zawartość wsypać do soku owocowego lub innego kwaśnego płynu (kefir lub jogurt) wymieszać i wypić. Później najlepiej przepłukać jamę ustną wodą, by nie pozostawić w niej drobinek leku.

Ale jak leki na zgagę mają ochronić nasz żołądek przed niekorzystnym działaniem leków przeciwbólowych???

Niektóre leki przeciwbólowe (np. aspiryna czy tzw. NLPZ) hamują wytwarzanie prostaglandyn – substancji które zmniejszają wytwarzanie kwasu żołądkowego i chronią błonę wyściełającą żołądek. A więc, skoro jest coraz mniej prostaglandyn, to następuje wzrost produkcji kwasu solnego. Jak już wcześniej pisałam, IPP hamują wytwarzanie kwasu solnego, a przez to chronią żołądek przed nadkwasotą i zmniejszają ryzyko powstawania wrzodów 😉

Tagged on: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.